Linkedin’de gördüğüm bir yazıda, Papercup teknoloji firması yetenek başkanı Al Mortlock, işe alım görevlileri ve işe alım yöneticilerinin, mülakat yaptıkları adaylara değerlendirmenin ilerleyişi hakkında temel güncellemeleri sağlayamadığında iş arayanların ruh sağlığının tehlikeye girdiğini söylüyor. İşverenler ve işe alımcılar da, adaylara en azından eğer artık bir rol için aday değillerse bunu bildirmeleri gerektiğini belirtiyor. Mortlock “İnsanlar kendilerine zaman verenleri ve vermeyenleri hatırlayacak. Bu, ilişkiler kurmanın ve kalıcı bir izlenim bırakmanın zamanı” diyor.
İş arayışındayken, sayısız başvuru sonrası, o başvuru yapılan işe gerçekten ihtiyacınız varken nihayet bir iş görüşmesi yapabildikten sonraki bekleyiş. “Size olumlu veya olumsuz mutlaka dönüş yapacağız!” sözünü duyduktan sonraki telefon her çaldığında koşarak açmak, kayıtlı olmayan bir numaranın aradığını görünce çılgınca heyecanlanmak…
Eğer mülakatın sonucu olumluysa zaten işin detayları, çalışma koşulları, ücret ve yan hakların bildirimi için mutlaka iletişime geçilir. Ama ya sonuç olumsuzsa?
Hem Psikolojik Tahribat Hem Prestij Kaybı
İnsan kayakları profesyonellerinin görüştükleri adaylara mülakatın sonuçlarını bildirmemesi zaten literatüre geçmiş olan işsizlik psikolojisinin yarattığı olumsuz etkiyi daha da körüklüyor. Bir umutla dönüş bekleyen insanları habersiz bırakmak sadece iş görüşmesini yapan kişinin değil şirketin itibarına da gölge düşürüyor. Adaylar tarafından olumlu hatırlanmak ve değerli olduklarını hissettirmek işveren markasının nitelikli olmasını da sağlar.
Belirsizlik içinde olmak tüm insanlar için hem iş konusunda hem de kişisel yaşamda dayanılmaz hüzünlere sebep olabilir. Verilen bir karardan karşınızdakini haberdar etmekle hem saygı görürsünüz hem de kimsenin beklentilerini sürüncemede bırakmamış olursunuz. Böylece iki taraf da huzurlu olur. Görmezden gelinmiş olma veya hiçe sayılma duygusunu yaşatmazsınız. Eğer görüşülen aday aslında aranılan niteliklere uymuyorsa ama gelişime açık yönleri varsa, deneyimi az ancak potansiyeli varsa yani yedek kategorisindeyse de bunun mutlaka bildirilmesi, adaya değer verdiğinizi hissettirir bununla beraber şirketinizin profesyonel kimliğine de katkı sağlar.
Karşılıklı Saygı En Önemli Unsur
Aynı zamanda, adayların da eğer, mülakatın başka bir güne organize edilmesini talep ediyorlarsa, süreçten çekilmek istiyorlarsa, başka bir iş fırsatını değerlendirmeye karar verdilerse veya sunulan iş teklifini kabul etmeyeceklerse bu bilgiyi mutlaka paylaşmaları, adayın ilerde tekrar değerlendirilebilmesi ihtimali veya tekrar iletişime geçilmemesi konusundaki bilgilerin kayıtlara geçmesi ve insan kaynaklarının iş takibi açısından önemlidir. Ayrıca böylelikle ilerde oluşabilecek yeni iş fırsatları için de aday havuzda kalır. Ve saygınlıkla akılda yer eder.
GÜNLERECE SÜREN UMUTLU BEKLEYİŞLER…
Sonuç olarak, hem mülakat yapılan şirketin profesyonel alandaki prestiji hem de nezaket kuralları gereği, iş görüşmesi sonucu olumsuz ilerleyen bir adayların mutlaka mail yoluyla veya telefonla aranarak bilgilendirilmesi gerekir. Günlerce süren umutlu bekleyişin sonu hüsranla bile sonuçlansa, bunu bilmek en doğal haktır. Bununla beraber iş görüşmesine katılmak istemeyen veya ertelemek isteyen adayların da mümkün olan en kısa zamanda bilgi vermesi, zaman kaybı yaşanmaması açsından da büyük önem taşır.