2017 Yılının En Çok Konuşulan İsimleri

0
1000
trump erdoğan putin

Donald Trump

Donald Trump

Milyarder bir iş adamı olan Donald Trump, 20 Ocak 2017 yılında ABD başkanlığına geldiği ilk günden beri dünyada en çok tartışılan ve kendisinden en çok bahsedilen kişilerden biri oldu. Kendine has tavırları ve siyasi anlayışı, ABD’nin küresel anlamda var olan politikalarına da etki etti diyebiliriz. ABD sınırlarını Müslümanlara kapatacağını söylemesi büyük tepkilere neden oldu. Müslüman ülkelerden (Irak, Suriye, Yemen, Libya, İran, Sudan ve Somali) gelen vatandaşlara vize kısıtlaması getirdi. Meksika sınırına duvar örtdürttü ve Meksika ile siyasi bir krizin yaşanmasına neden oldu. NAFTA’yı birçok kez eleştiren Trump ABD’nin bu ortaklıktan çıkmasına karar verdi. Obama’nın sağlık reformu olan Obamacare’i kaldırma sürecini başlattı. Son olarak, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olmasına karar verdi fakat bu karar özellikle de Türkiye’nin girişimiyle BM’de yapılan oylama sonucu iptal edildi ve ABD’nin küresel anlamda imajının zarar görmesine neden oldu. Trump’ın diğer tartışmalı kararları şunlardır;

-Advertisement-
  • Kürtajı destekleyen kuruluşlara verilen desteğin geri çekilmesi
  • Obama’nın oval ofisten depoya kaldırdığı Winston Churchill büstünü tekrardan eski yerine getirtmesi
  • Washington’da yıllardır görev yapan hükümet veya devlet adamlarının yerine sanayici ve işadamlarını yani çok zengin olan kişileri göreve getirdi.
  • İran ile olan nükleer anlaşmanın feshedilmesinin gündeme getirmesi
  • Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı

Elon Musk 

elon musk

Amerikalı mühendis, mucit ve yatırımcı. SpaceX ve Tesla Motors’un CEO’su. Ayırca PayPal’ın da kurucu ortaklarındandır. Elon Musk, 2017 yılında birçok kez gündeme geldi. Özelliklede  ürettiği elektrikli arabalar ve ortaya attığı projelerle 2107 yılının en çok konuşulan isimlerinden biri oldu. Elon Musk’ın şuan en büyük projesi ise Mars’ta bir koloni kurmak. Önümüzdeki yıllarda kendisinden daha çok söz ettireceğinden şüpheniz olmasın. Musk’ın hayata geçirdiği projeleri kısaca yazmak gerekirse;

  • SpaceX – 2002 
  • Tesla – 2003
  • Hyperloop – 2012
  • The Boring Company – 2016

Vladimir Putin

Putin

Putin uzun yıllardır Rusya devletinin başkanı olarak görev yapan siyasi bir lider. Putin döneminde Rusya önemli atılımlar yaparak özellikle de siyasi, askeri ve ekonomik kazanımlar elde etmeyi başardı. Özellikle de Suriye meselesinde Rusya’nın Ortadoğu’daki etkisini büyük ölçüde artırmayı başararak jeopolitik kazanımlar sağladı. Bunun yanında çok iyi bir müzakereci olduğunu da göstermiş oldu. Suriye barış müzakerelerinde de en önemli görevi Putin ele almıştı. 2017 yılının en çok gündemde olan siyasi liderlerden birisi olmayı başardı.

Recep Tayyip Erdoğan

erdoğan

2017 yılında kendisinden en çok bahsettiren siyasi liderlerden birisi de Recep Tayyip Erdoğan oldu. Türkiye’de Nisan ayında oylanan yeni anayasa referandumunda bir çok tartışmanın konusu olan Erdoğan özellikle de ülkemizde en çok konuşulan isim oldu. Aynı şekilde Suriye’ye yapılan askeri operasyonlarda da Rusya ve İran’la hareket etmesi Erdoğan’ın dünya kamuoyunda daha fazla konuşulmasına neden oldu. Son dönemde ABD ile yaşadığı polemikler onu gündemde daha fazla tutmaya devam ediyor. Son olarak ABD’nin Kudüs’ün İsrail’in başkenti olması kararına tepki gösteren ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acil bir şekilde toplayarak bu karara karşı olduklarını tüm dünya kamuoyuna gösterdi. Bu kararın ardından BM, ABD’nin aldığı kararı yok sayarak iptal etmiştir. Her zaman tartışılan bir isim olan Erdoğan’ın başta Türkiye olmak üzere dünya kamuoyunda da adından söz edileceği su götürmez bir gerçek.

Muhammed Bin Selman

bin selman

Suudi Arabistan Kralı Salman’ın oğlu olan Muhammed Bin Selman, Suudi Arabistan’ın veliaht prensidir. Kral olmanın sadece bir adım ötesinde. 29 yaşında Suudi Arabistan’ın Savunma Bakanı oldu. Bunun yanında başbakan yardımcılığı görevini de üstleniyor. Veliaht Prens, 2017 yılında adından en çok bahsedilen kişilerden biriydi. 2015 yılında göreve geldikte sonra Yemen’e askeri operasyon yapacak olan koalisyonun başına geçmişti. Prens’i ülkede özellikle genç kuşak çok destekliyor. Bu kozu elinde tutan Prens, ülkede ekonomik reformlar yapacağını ve özellikle de kadınları demokratik hayata entegre etmeyi de düşündüklerini söyledi. Ülkede ilk kez kadınlara ehliyet verilmesi Prens’in çabalarıyla olduğu söyleniyor. Bu yüzden Prens şimdiden Suudi Arabistan’ın yeni rol modeli olarak görülüyor. Ayrıca Salman, “Eskiden olduğumuz yere geri döneceğiz, dünyaya ve tüm dinlere açık bir ılımlı İslam ülkesi olacağız. Çok yakında radikalizmi bitireceğiz” dediğini de biliyoruz. Son olarak Suudi Arabistan’da geçtiğimiz aylarda birçok zengin prens sözde yolsuzluk iddiasıyla hapse atıldı. Bunun arkasındaki isim olan Prens Selman, “ülkedeki rakiplerini saf dışı bıraktı” yorumlarıyla karşılaştı. Kısaca, Muhammed Bin Selman’ın adı önümüzdeki yıllarda da çok kez anılacak gibi görülmektedir.

Rıza Zarrab

rıza zarrab

Aslen İranlı olan iş adamı Rıza Zarrab, 2006 yılından itibaren Türkiye’ye yerleşmiştir. Rıza Zarrab, küçüklüğünden itibaren ticaretin içinde olmuş ve bu alanda zengin olmuştur. Özellikle de petrol ticaretinden servetine servet katmıştır. Rıza Zarrab 2017’nin son aylarında tüm dünyada tanınan biri haline geldi. Zarrab, Türkiye ve İran arasındaki petrol ticaretinde yaptığı dolandırıcılık faaliyetleri ortaya çıkmış ve ABD’nin New York eyaletinde yargılanmaya başlanmıştır. Özellikle de Türkiye’de büyük yankı bulan Zarrab davası tüm dünya tarafından merakla takip ediliyor. İran’a uygulanan ambargoyu delmeyi başaran Zarrab birçok rüşvet suçuna da karışmış ve bu sayede de kara para aklamıştır. Rıza Zarrab ismi 2017’nin son aylarında birçok ülkede anılmıştır.

Kim Jong-Un

kim jong un

Tam olarak bilinmese de tahminlere göre 1984 doğumlu olan Kuzey Kore lideri olan Kim, şuan dünyanın en genç devlet başkanıdır. Kendisi 2017 yılının en çok tartışılan isimlerin başında gelmiştir. Dünyanın en kapalı toplumlarından biri olan Kuzey Kore 2017 yılında özellikle de yaptığı nükleer füze denemeleri ile anıldı. ABD’yi birçok kez tehdit eden Kim Jong-Un bu konuda çok cesaretli görünüyor. Geri adım atmaktan asla çekinmeyen Kim Jong-Un tüm 2017 yılında yapılan uluslararası çağrılara rağmen nükleer füze denemeleri yapmaktan asla geri atmadı. Bu da onu dünya kamuoyunda adından en çok bahsedilen kişiler arasına soktu. Etrafındaki tüm rakiplerini yok ettiği tahmin ediliyor. Kim Jong-Un önümüzdeki yıllarda ABD ile birçok kez karşı karşıya geleceğinden kimsenin kuşkusu yok diyebiliriz.

Satoshi Nakamoto

satoshi nakamoto

2017 yılının en çok dikkat çeken gelişmelerinden bir tanesi de Bitcoin oldu. Bitcoin’i yaratıcı olduğu düşünülen kişi, grup ve kurumun takma ismi olduğu düşünülen Satoshi Nakamoto 2017 yılında kendisinden birçok bahsettirmeyi başardı. Birçok makalede, haberler ve sosyal medyada en çok bahsedilen isimlerden biri oldu Satoshi Nakamoto. Bitcoin, 2017 yılında dijital para olarak herkesin hayatına girmeyi başarmış ve değerini yüksek fiyatlara kadar çıkarmayı başarmıştır. 2017 yılında yatırımcılarının yüzünü güldüren Bitcoin, kendisinden en çok bahsedilen isim oldu. Doğal olarak da Bitcoin’i yaratan ve takma adı Satoshi Nakamoto ismi de 2017 yılında çok kez anıldı. Önümüzdeki yıllarda Bitcoin ve Satoshi Nakamoto isimlerini daha çok duyacağız.

-Advertisement-

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here