Cuma, Nisan 19, 2024

Trump: İran 2015 Nükleer Anlaşması’na Uygun Davranmıyor

Trump yönetimi, -İran parlamentosunun 2015 yılındaki nükleer anlaşmaya uyma hususunda onay vermesine rağmen, -İran’ı “nükleer anlaşmanın koşullarına uygun davranmamak” ile suçladı.

Trump, İtalyan Başbakanı Paolo Gentiloni ile yaptığı ortak basın toplantısında “Onlar (İranlılar) imzalanan anlaşmaya uygun davranmayarak  doğru davranmıyorlar. Ayrıca bu berbat bir anlaşma. Bu anlaşma imzalanmamalıydı” dedi.

Bir muhabir tarafından Beyaz Saray’ın İran’ın nükleer anlaşmayı aldattığından şüphelenmek için herhangi bir nedeni olup olmadığı sorulduğunda, Trump, yalnızca yönetiminin 2015 nükleer anlaşmasını analiz ettiğini söyleyerek soruyu görmezden geldi.

“Bu konuda çok uzak olmayan bir gelecekte söyleyeceğimiz bir şey var,” dedi Trump. Fakat detaya girmedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Salı günü Meclis Başkanı Paul Ryan’a gönderdiği bir mektupta, İran’ın 2015 İran nükleer anlaşması kapsamında verdiği taahhütlerle uyumlu olduğunu onayladı.

Bu, Trump yönetimi tarafından verilen İran’ın ilk onay belgesi idi. Önceki ABD Dışişleri Bakanı John Kerry gibi, Tillerson da onayı her 90 günde bir göndermek zorunda.

Bununla birlikte, İran’ı “teröre sponsor olan öncü devlet” olarak nitelendiren Tillerson, Kongre’ye Trump yönetiminin  devam eden yaptırımları hafifletmenin  ABD’ ulusal güvenlik çıkarları içerisinde olup olmadığını değerlendirmek üzere 2015 nükleer anlaşmasının tam bir incelemesini yönettiğini bildirdi.

Trump kampanyası boyunca İran nükleer anlaşmasını defalarca eleştirdi ve anlaşmayı “şimdiye kadar müzakere edilen en kötü anlaşma” olarak nitelendirdi. Ayrıca Trump, İran’ı müzakere masasına dönmeye zorlayacağını veya anlaşmanın parçalanma riskiyle karşılaşacağını ileri sürdü.

2015 Temmuz ayında İran ve altı büyük dünya ülkesi -ABD, İngiltere, Çin, Rusya, Fransa ve Almanya- İran nükleer konusuyla ilgili olarak İran’a yapılan yaptırımları hafifleten fakat nükleer programına çok katı sınırlamalar getiren anlaşma üzerinde uzlaştı.

Anlaşma, Tahran’ı nükleer silah üretmek için yeterli miktarda bölücü malzeme üretmek için en az bir yıl sürecek kadar kısıtlama getiriyor ve düzeni olarak İran’daki tesislerin incelenmesine izin veriyor.

Buna karşılık, ABD ve AB Tahran’a karşı yaptırımları askıya almasının yanında BM Güvenlik Konseyi geçmiş kararlarının tamamını kaldırıyor.

Kaynak: chinadaily.com.cn

Atakan Yılmazhttp://populerakim.com
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Mezunu ~ Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Öğrencisi

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Son Yazılarımız